Mikkelsmess-martnad – 26. september

MIKKELMESSmarked

Det var rundt Mikkelsmess det pleide være marked her i fjorden i gamle dager. Mikkelsmess har lite med Mikkel-rev å gjøre, men Mikkelsmesse var høsttakkefest og høstfarger det har han.

Først ut i Mikkelsmess-uka i år var «Sus av villmark» med film, foredrag og fortellinger.
Lørdag 26. september kl. 16.00 blir det marked på Mørsvik skole. Det blir salg av blant annet fersk hjembakst og diverse produkter. Møsbrømlefser blir det også!
Perfekt sted for ettermiddagskaffen. Velkommen til en hyggelig ettermiddag!

Husk kontanter!

Historien bak Mikkelsmess
Mikkelsmesse var fra gammelt av høsttakkefest og en feiring av markens grøde. Da skulle avlingen være i hus. Merket på primstaven for denne dagen var gjerne en vekt, som viste at nå var det markedstid. Rundt mikkelsmesse var det også flyttetid for arbeid- og tjenestefolk mange steder, fra sommerarbeid til vinterarbeid. Dagen ble knyttet opp mot erkeengelen Mikael og kalles også for alle englers dag. Helligdagen ble avskaffet i 1770, men folk fortsatte å feire den, blant annet på grunn av årstiden og sammenhengen med innhøstningen. I 1918 ble Mikkelsmess igjen tatt inn i norske kirkebøker og i 1999 ble dagen gjeninnført i Den norske kirke som valgfri høytidsdag. Feiringen er lagt til søndagen som kommer nærmest Mikaelsdagen den 29. september.

De mest typiske bytte/handelsvarene på det gamle finnemarkedet i Mørsvikbotn var reinkjøtt, reinost, skinn, diverse håndtverk, salt, tran, grovt ullklede, krutt, bly, brennvin og tobakk.

Mikkelsmess-martnad i Mørsvikbotn skal vi fortsette å markere i årene som kommer. Det blir lite brennvin og krutt, men ellers fokus på samme grunntanke. Håndtverk, mat, det vi høster fra havet, jorda, skogen og fjellet. Ting vi trenger når mørket og vinteren kommer. Gjenbruk og loppemarked er også aktuelt. Hva som blir handelsvarer er også opp til deg. Har du ikke noe å selge i år, så kanskje til neste år?