Gjerdalen kåret til Sørfolds mest attraktive friluftsområde!

Gjerdalselva3

Fra Gjerdalselva – Foto: Hans Marius Mindrum

 

Sørfolds mest attraktive friluftsområde er kåret, og vinneren er området ved Gjerdalsvatnet. Til Gjerdalen kan du ta med barn, besteforeldre eller verdens sprekeste turkamerat.

I forbindelse med Friluftslivets år 2015 utlyste Salten Friluftsråd en konkurranse, der hver kommune i Salten kårer sitt mest attraktive friluftsområde.Innbyggerne ble invitert til å komme med begrunnet forslag, og i Sørfold kom det inn følgende forslag:

  1. Helland: Brukes mye av mange brukergrupper, barnefamilier, skoleklasser og voksne turgåere.  Fin badeplass.
  2. Einarvika i Sjunkfjorden: Her kan man nyte naturen og stillheten helt alene. Muligheter for bærplukking, fjellklatring, fisking og bading.
  3. Barkas ved Litjvassfjellet øst for Sildhopvatnet.
  4. Rago/Storskogvatnet: Unik natur og stemning.
  5. Vakkerlivatnet, Strøksnes: Tilrettelagt med gapahuk og utedo, fint å bade, god sti og fint for familier.
  6. Gjerdalen: Varierte friluftsopplevelser til alle årstider og for for folk i alle aldre.
  7. Gjerdalsvatnet i Gjerdalen: Et helt spesielt område, i forhold til natur, historie og tilgjengelighet. Fiskebrygge tilrettelagt for rullestolbrukere. Området burde vært løftet fram og markedsført i mye større grad enn det er i dag.
  8. Horndalen og Horndalsvatnet: Fantastisk turområde med vanvittig variasjon i aktivitetsmuligheter.

Les mer om juryen begrunnelse her!

Gjerdalen er innfallsporten til Sveriges største nasjonalpark, Padjelanta, som igjen henger sammen med tre andre nasjonalparker: Sarek og Store Sjøfallet på svensk side, og Rago på norsk side. Et unikt område også i internasjonal sammenheng.

Fra gammelt av har det også vært ferdselsvei mellom Gjerdalen og Mørsvikbotn. De som ferdet her var gjerne jegere, folk som skulle videre til f.eks Hellemobotn, og reindriftsfolk med vinterbeite på svensk side. Ruta er blant annet beskrevet i Major  Schnitlers grenseeksaminasjonsprotokoller (1742–1745), da Mørsvikbotn hørte under Nordfold.

«De fra Norfolden gaae stien fra Morkesviig Sønden for Sildhob-Vatten, norden forbi Kaab-vatten, over Gierdalen og dens Elv, imellem Niønes og Vilkisbagta, siden imellem Vastein-vatten paa Søndre og Vaisa samt Rarto-Fielde paa Nordre Side over Lill-Pitum Elv, siden over Kiesuris og Gassa-vardo til Lule-Lapmark»

– I dag må vel dette regnes som en tur for de spreke. Men det som er flott med Gjerdalen er at det er muligheter for turer i alle kategorier. Ved Gjerdalsvatnet finner du også fiskebrygge for rullestolbrukere.

Les mer om Gjerdalen her.