Nærområdet

 

KOBBVATN

Ti minutter sør for Mørsvikbotn ligger Kobbvatn. Om du noengang har stoppet ved den lille kaféen i Kobbskaret har du sikkert lagt merke til vannet med den grønnblå fargen lenger ned i dalen. Her finner du en av de største og fineste strendene i Salten. Det er gapahuk med bålplass rett i nærheten av
stranda og campingplassen leier ut båt og kano.

Fra Kobbvatn kan du følge den tidligere annleggsveien videre innover Gjerdalen, eller «The Magic Valley» som den har blitt omtalt som av enkelte i internasjonalt klatremiljø. Veien er åpen for allmennheten fra 15. juli – 15. oktober.

Området er i bruk både sommer og vinter, både til jakt, fiske og andre friluftsaktiviteter. Flott område for skiturer, sykling, toppturer, hundekjøring, klatring, buldring (klatring i store steinblokker) og lengre
fjellturer.


GJERDALEN – JIERDDAVUOBME


Gjerdalselva

Gjerdalen er innfallsporten til Sveriges største nasjonalpark, Padjelanta, som igjen henger sammen med tre andre nasjonalparker: Sarek og Store Sjøfallet på svensk side, og Rago på norsk side. Et unikt område også i internasjonal sammenheng. Gjerdalen byr på storslagent høyfjellslandskap og området er lett tilgjengelig. Ved Gjerdalsvatnet er det godt tilrettelagt for friluftsaktiviteter, også for dem som ikke klarer de hardeste turene. Ved hytta til Fauske og Sørfold Jeger og Fisk finner du blant annet fiskebrygge som er tilrettelagt for rullestolbrukere.


HYTTER I OMRÅDET
Hamarøy JFF:
Jorba. Beliggenhet: Ved Jorbavatnet sør for Gjerdalen.
Linna. Beliggenhet: Ved nordenden av Linnavatnet
Fauske og Sørfold JFF:
Gjerdalshytta. Beliggenhet: Gjerdalsvatnet
Sagvatnan JFF:
Gjerdalshytta
Beliggenhet: Ved Gjerdalselva, ca 5 km fra Gjerdalsvatnet.


KRIGSMINNER

Både i Kobbvatnet og i Gjerdalen er det minnesmerker etter andre verdenskrig. blant annet spor etter en påbegynt jernbane.


SAMISKE KULTURMINNER


Nedenfor Reinoksvatn

Øverst i Gjerdalen kan du se rester av steingjerder brukt i forbindelse med reindrift, om du følger stien et stykke mot Linna. Kulturminnefeltet er tilrettelagt for publikum og her kan du se spor etter teltboplasser fra 1000-tallet og fremover til nyere tid. En melkeplass, sperregjerder og en heller. En viktig del av den samisk kulturhistorien i området.


FERDSELSVEG MELLOM MØRSVIKBOTN OG GJERDALEN

Fra gammelt av har det vært ferdselsvei mellom Gjerdalen og Mørsvikbotn. De som ferdet her var gjerne jegere, folk som skulle videre til Hellemobotn og reindriftsfolk med vinterbeite på svensk side. Ruta er blant annet beskrevet i Major  Schnitlers grenseeksaminasjonsprotokoller (1742–1745), da Mørsvikbotn hørte under Nordfold.

«De fra Norfolden gaae stien fra Morkesviig Sønden for Sildhob-Vatten, norden forbi Kaab-vatten, over Gierdalen og dens Elv, imellem Niønes og Vilkisbagta, siden imellem Vastein-vatten paa Søndre og Vaisa samt Rarto-Fielde paa Nordre Side over Lill-Pitum Elv, siden over Kiesuris og Gassa-vardo til Lule-Lapmark»


GASSKATJÅHKKÅ (1517 moh)


Utsikt mot Gasskatjåhkká

Gasskatjåhkkå ligger på grensen mellom to kommuner. Denne glattslipte kolossen er det høyeste fjellet i Hamarøy og nordre del av Sørfold. Veien til toppen er lang og regnes som krevende, men det er verdt slitet. Turen rommer både isbre, småklatring og panoramautsikt fra 1500 meters høyde.
Stikkord for en vellykket tur: Godt vær, god tid og isbrodder.
Les mer om turen her:
Topptur til Gasskatjåhkká

(Høyeste fjell i Sørfold er forøvrig Skagmatoppen (1663 moh), mellom Blåmannsisen og svenskegrensen
i Sørfolds sørøstre hjørne)

Andre tur-ruter i området:
Topptur til Kautulus i Gjerdalen
Gjerdalen til Hellemobotn
Gjerdalen – Linnajavre – grensen til Sverige (merket løype)