Nærområdet

Sørfold – Der fjord møter fjell

Sørfold er kjent for sine mange tunneler. Landskapet utenfor er en godt bevart hemmelighet. Noe vil forbli det, men her er noen tips!

Sørfold er nasjonalparkkommune som favner både Rago og Sjunkan nasjonalpark. Gjerdalen er også innfallsport til Padjelanta og Sarek nasjonalpark på svensk side.

Andre steder som er verdt å besøke er den samiske husmannsplassen Kjelvik, som har et godt bevart kulturmiljø. Kjelvik er en del av landets utvalgte kulturlandskap, som sammen med området rundt Ørnes og Engan representerer et typisk nordlandsk fjordlandskap.

Kjelvik husmannsplass, med røtter helt tilbake til 1700-tallet. 

Alva i Mørsvik har åpent utsalg etter avtale. Her designes og produseres det lamper, brikker, veggklokker og diverse interiørprodukter. Bjørklund gård på Strøksnes har selvplukk med bringebær og jordbær. Her er det også mulig å få bakvarer fra steinovn i kafeen til Borghild. 

Ti minutter sør for Mørsvikbotn ligger Kobbvatn. Sommerstid er det kafé i Kobbskaret, i Kobbskarhytta. Her er det kaffe, kioskvarer, fersk hjembakst og nydelig utsikt. Salg av husflid og utvalgte lokale produkter.

I 2. etasje på Kobbelv vertshus finner du Blåloftet, som er husflidslagets utsalg sommerstid. Begge steder er verdt et besøk. Kobbelv vertshus serverer mat med utgangspunkt i lokale retter og råvarer, i tillegg til rom for overnatting.

Les mer om overnattingsmuligheter her.


Utsikt fra Kobbskarhytta

Fra Kobbvatn kan du følge den tidligere annleggsveien videre innover Gjerdalen. Veien er åpen for allmennheten fra 15. juli – 15. oktober. Området er i bruk både sommer og vinter, både til jakt, fiske og andre friluftsaktiviteter. Les mer om Gjerdalen her.

 


VEIKDALEN NATURRESERVAT

7 km øst for utløpet av Kobbvatnet ligger Veikdalen naturreservat. Reservatet ligger langs elva mellom Øvre og Nedre Veikvatn og dekker et areal på ca. 3250 dekar.
Området har en særegen fjellfuruskog og rikelig med tørrgadd (gammelt, uttørket tre- med avbrekt topp) og læger (liggende, døde stokker). Urskog er svært sjelden i Norge, men fjellfuruskogen i Veikdalen naturreservat har urskogspreg.

Informasjonsplakat om Veikdalen

Fottur fra Kobbelva til Nedre Veikvatn

Fauske og Sørfold JFF har også hytte og naust i Veikvatn.